19th Ave New York, NY 95822, USA

Terugblik: kick-offevent De Keet ‘de circulaire plekken van morgen’

keet11

De circulaire zorg-, leef-, werk- en leerplek. Daar draaide het om tijdens het kick-off van De Keet. Met het event inspireerden we bedrijven, kennisinstellingen, overheden en organisaties om nieuwe waardeketens op te zetten binnen deze plekken. De Keet is nu echt uit de startblokken geschoten!

Keynote ‘transitie naar sociaal-ondernemen

De prachtige locatie van Utopia in Aalst zette direct de toon voor een geslaagd event

van De Keet. De aanwezigen werden opgewarmd door de keynote ‘transitie naar sociaal-circulair ondernemen’ van Kaat Peeters, hoofd van het Research Centre for Sustainable Organizations van HoGent. Kaat gaf een mooie inleiding over de noodzaak van sociaal-circulair ondernemen. Denken in systemen en samenwerkingen is volgens haar cruciaal. Ze besloot met de aanwezigen ondernemers aan te sporen om hun kans te grijpen. Want sociaal-circulair ondernemen is de toekomst.

Mieke Pieters van The Circular Hub ging vervolgens wat dieper in op de concepten van waardeketens en de rol van De Keet hierin. De Keet wil bedrijven, aankopers en organisaties die producten en diensten verkopen/aankopen/produceren samenbrengen. Door verschillende schakels in een keten samen te brengen ontstaan nieuwe circulaire business modellen met mogelijkheden voor de sociale tewerkstelling.

Als inspiratie modereerde Mieke een Q&A met circulaire pioniers in de sectoren van textiel, meubilair, ICT en elektro. Bedrijven als Peerby, NNOF, Alsico, Kringwinkel Stroom en Roltex lichtten toe hoe zij vandaag reeds circulair ondernemen. Maar ze wezen ook op de uitdagingen waar nog moet aan gewerkt worden. En net daar wil de Keet voor zorgen. Er werd gewezen op het gebrek aan aankopers die kiezen voor circulaire producten of het feit dat bepaalde wetgeving het niet mogelijk maakt om producten te hergebruiken.

Daarnaast polste Mieke bij enkele organisaties, actief in 1 van de circulaire plekken, naar hun circulaire activiteiten. Het Universitair ziekenhuis Antwerpen, Odisee Hogeschool, stad Sint-Niklaas en de Keet zelf lieten zien dat er wel degelijk goesting is om zich mee te engageren in nieuwe sociaal-circulaire waardeketens.

What’s next?

Het team van De Keet heeft alvast veel zin gemerkt onder de aanwezige organisaties, bedrijven, kennisinstellingen en overheden om effectief aan de slag te gaan. De Keet organiseert in het najaar dan ook werksessies organiseren om de concrete uitdagingen voor nieuwe waardeketens binnen de 4 plekken aan te pakken.

Ben je als bedrijf geïnteresseerd om hier aan deel te nemen of ken je bedrijven/organisaties in je netwerk die interesse hebben? Aarzel dan niet om De Keet te contacteren (dekeet@aalst.be).

Hou onze website trouwens verder in het oog voor meer evenementen en meer dienstverlening!

Groeten,

Team De Keet