19th Ave New York, NY 95822, USA

Meer dan 150 deelnemers voor netwerkevent circulair ondernemen van De Keet.

netwerkevent 11

Op 30 mei organiseerde De Keet samen met maatwerkbedrijf MAAAT ‘Van Afval naar Grondstof’, een netwerkevent rond circulaire economie. Binnen het project merkt De Keet dat veel ondernemers positief staan ten opzichte van circulaire en sociale economie. Maar vaak ontbreekt het hen aan inspirerende voorbeelden om zelf mee te stappen in de circulaire transitie. En die inspiratie wou De Keet bieden.

Enkele maanden geleden contacteerden we MAAAT met de vraag om dit event samen te organiseren. De Keet wil in zijn werking ook steeds de mogelijkheden van de sociale economie tonen in deze transitie. MAAAT sprong mee op de kar en stelde zijn splinternieuwe productiehal ter beschikking.

Tijdens het event namen ondernemers zelf het woord. 5 inspirerende business case van grote multinationals tot kleinere start-ups werden toegelicht. Want wie beter als een collega-ondernemer weet waar bedrijven echt nood aan hebben.

Als eerste kwam gastheer Johan Delauw aan het woord. Als algemeen directeur van MAAAT schetste hij de bedrijfsambitie om steeds meer circulaire opdrachten binnen te halen. Dat doen ze vooral door hun klanten mee te overtuigen en ondersteunen in de circulaire transitie. Tom Van Vaerenbergh, Plant manager bij Tupperware en Dieter Van Biesen, Co-founder Red-use zijn zo 2 klanten. MAAAT nodigen hen mee uit op het podium. Tupperware toonde aan hoe zij reeds lang inzetten op het recycleren en hervaloriseren van hun plastiek stromen. Red-use biedt dan weer oplossingen rond herbruikbare verpakkingen voor afhaalmaaltijden in de horeca aan. Beide ondernemingen onderstreepte het belang van MAAAT als flexibele en oplossingsgerichte partner in hun business cases.

De tweede case bracht Robin Van Landeghem, Director Technology Global Firms bij Tekni-Plex Europe. Als producent van plastiek onderdelen en verpakkingen voor de horeca, medische sector en cosmetica zetten zij hoog in op duurzaamheid en circulariteit. Beweegredenen hiervoor waren ethisch maar het bedrijf voelt ook druk van hun klanten en de nieuwe wetgeving die Europa binnenkort oplegt. In 3 voorbeelden legde hij uit hoe bij de ontwerpfase reeds rekening wordt gehouden met de optimale recycleerbaarheid van hun producten. Hiervoor gebruiken ze zowel mechanische als chemische recyclage technieken.

De derde case werd gebracht door Woosh en Ontex. Jeff Stubbe, co-founder van Woosh en Bart Jansen, Lead product developer sustainability bij Ontex onderschreven met hun case perfect het thema van de avond: van afval naar grondstof. Beide bedrijven zetten immers in op luierrecyclage. Ontex probeert als multinational zijn ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken. Daarom betrokken ze de consultants van Thingit om te bekijken waar de mogelijkheden voor Ontex lagen in de luierrecyclage. Uiteindelijk besloten deze consultants zelf een start-up rond verdeling, inzameling en recyclage van luiers op te zetten. Jeff benadrukte daarbij het belang van samenwerkingen tussen alle actoren in hun waardeketen. En omdat een circulaire economie ook gewoon een economie is wezen zowel Jeff als Bart ook op het belang van een sluitend business model.

Met het event werd ook het startschot gegeven van de Oost-Vlaamse impactweek. De Provincie Oost-Vlaanderen zet van 30 mei tot 3 juni verschillende events, workshops, lezingen in de kijker. Zo willen de circulaire en sociale economische ambities van de Provincie mee in de kijker zetten. Het programma vind je op www.impactweek.be

Kon je er niet bij zijn of heb je na het event extra vragen, contacteer ons dan zeker op dekeet@aalst.be of via de website. De Keet kan jouw bedrijf ondersteunen door samenwerkingen te faciliteren en expertise te delen. Heb je bepaalde reststromen of afvalstromen waar je mee aan de slag wilt? De Keet brengt je hiervoor in contact met de juiste experten.

De Keet is een ESF project dat mogelijk wordt gemaakt met steun van Vlaanderen Circulair en het departement Werk en Sociale economie.